Zoekwoorden onderzoek: dit is hoe je het doet in 2023

Analyseer het zoekgedrag van uw (potentiële) klanten

Wat is een Zoekwoord Analyse?

Zoekwoorden analyse is een essentieel aspect van zoekmachine optimalisatie (SEO), waarbij onderzoek wordt gedaan naar de meest relevante zoekwoorden en zoektermen die mensen gebruiken om informatie, producten of diensten te vinden.

Het doel van deze analyse is om te begrijpen welke woorden en termen je doelgroep gebruikt bij het zoeken, zodat je de juiste zoekwoorden kunt implementeren in je website content.

Dit helpt je om beter te scoren in Google en andere zoekmachines, waardoor je meer bezoekers en potentiële klanten aantrekt.

surferseo

Surfer SEO is een geavanceerde SEO-tool die helpt bij het automatiseren en optimaliseren van je content op basis van zoekwoorden analyse en entiteiten die belangrijk zijn voor je onderwerp.

Surfer SEO maakt gebruik van Google’s natural language processing (NLP) technologie om de relevantie van je content te vergroten. Het helpt bij het identificeren van de belangrijkste zoekwoorden, het analyseren van de concurrentie en het optimaliseren van je content voor betere zoekmachine prestaties.

Zelfs als je geen ervaring hebt op SEO gebied, kun je met gemak zeer goed geoptimaliseerde pagina’s creëren die goed scoren in Google. Bekijk hier meer.

Het uitvoeren van een grondige zoekwoorden analyse kan tijdrovend en complex zijn. Door een expert in te zetten op het gebied van zoekmachine optimalisatie, kun je deze taak met een gerust hart uit handen geven.

Door het uitbesteden van je zoekwoorden analyse bij mij, ben je verzekerd van een professionele aanpak, de beste tools en jarenlange ervaring.

Laat mij je helpen bij het vinden en implementeren van de juiste zoekwoorden, zodat jij je kunt concentreren op het runnen van je bedrijf.

Waarom is een zoekwoorden analyse belangrijk?

Het achterhalen van de meest relevante zoektermen in jouw sector is van cruciaal belang voor alle facetten van zoekmachine marketing.

Het uitvoeren van een zoekwoord analyse is vaak de eerste stap in een zoekmachine marketingcampagne.

Zoektermen geven je inzicht in de locatie van je doelgroep en tonen aan waar je mogelijkheden mist of juist vooruitgang boekt.

Een misvatting is echter dat een zoekwoorden analyse alleen nuttig is voor je SEO- of SEA-strategie.

Tegenwoordig kun je binnen enkele uren de volledige marktvraag onthullen met een gedegen zoekwoorden analyse.

Dus als je een zoekwoorden analyse enkel voor SEO of SEA uitvoert, loop je kansen mis.

Het onderzoeken van zoekwoorden biedt veel meer dan alleen input voor je online marketingstrategie.

Een grondig zoekwoorden analyse is onmisbaar voor een effectieve SEO- en SEA-strategie.

Maar waar velen geen rekening mee houden, is dat je het ook kunt benutten om inzicht te krijgen in de gedachten van je klanten.

Door te begrijpen wat je doelgroep qua zoekwoorden gebruikt en in welke fase van het aankoopproces, kun je:


Met andere woorden: een zoekwoorden onderzoek is het marktonderzoek van de 21e eeuw.

Hoe voer je een zoekwoorden onderzoek uit?

Eigen kennis en expertise

Gebruik je eigen kennis van je branche en doelgroep om een lijst met potentiële zoekwoorden en termen te genereren.

Keyword research start bij het bedenken van de vragen die je doelgroep kan hebben en welke problemen je product of dienst oplost.

Veelgebruikte tools

Maak gebruik van tools zoals Google Keyword Planner, Long Tail Pro en andere SEO-tools om zoekvolume, concurrentie en andere belangrijke gegevens te achterhalen.

Zoekwoord intentie

Begrijp de intentie achter de zoekwoorden die je hebt geïdentificeerd. Zijn ze informationeel, commercieel of transactioneel? Dit helpt je om de juiste zoekwoorden te kiezen die passen bij de fase van de customer journey waarin je doelgroep zich bevindt.

Concurrent analyseren

Onderzoek de zoekwoorden waar je concurrenten op scoren en identificeer kansen om je eigen content te verbeteren en te onderscheiden.

Maak gebruik van AI

AI-gedreven tools zoals Surfer SEO en Keyword Insights kunnen je helpen bij het analyseren van zoekwoorden, het begrijpen van zoekintentie en het optimaliseren van je content voor betere prestaties in zoekmachines.

Wat kan een zoekwoord onderzoek opleveren?

Search Engine Optimization (SEO)

Om een beeld te schetsen van wat de toegevoegde waarde van een keyword analyse kan zijn voor organisch verkeer, nemen we een geanonimiseerde klantensituatie als voorbeeld.

Wat achtergrondinformatie: de website is vier jaar geleden gelanceerd als een vergelijk platform binnen de gezondheidssector.

Aantal bezoekers volgens Google Search Console:

Er zijn uiteraard meerdere factoren die hebben bijgedragen aan de succesvolle ranking van deze website, zoals content, linkbuilding en technische SEO. Desondanks ligt de kern van dit succes in gedegen zoekwoorden onderzoek.

Door maandelijks nieuwe content toe te voegen die specifiek gericht is op zoektermen met verschillende keyword difficulty, is de website nu vindbaar op vrijwel alle belangrijke zoektermen binnen de sector.

In de volgende afbeelding wordt getoond hoe het aantal bezoekers van een website stijgt van zo’n 400 klikken per dag naar bijna 1200 klikken per dag, dankzij het kiezen van de juiste termen en het ontwikkelen van passende content voor deze zoekopdrachten. Zie onderstaande afbeelding.

search console

De wijzigingen werden doorgevoerd op 12 December 2022 met behulp van Surfer SEO.

Search Engine Advertising (SEA)

De meerwaarde van zoekwoorden onderzoek voor SEA zit in het selecteren van zoektermen op basis van zoekintentie en de klantreis.

Zoekwoorden kun je in één van de vier fasen van de klantreis indelen: See, Think, Do en Care.

See, Think, Do, Care-model

Bron: Medium

Door te begrijpen welke woorden zich aan het einde van de trechter bevinden, kun je deze inzetten in je Google Ads-campagnes. Over het algemeen geldt: hoe verder een zoekopdracht zich in de trechter bevindt, hoe hoger de conversieratio voor de bepaalde zoekopdracht.

See

Wat is een OLED tv

Deze persoon is informatie aan het inwinnen over een OLED televisie.

Think

tv 55 inch

Deze persoon is zich commercieel aan het oriënteren op een 55 inch tv.

Do

Sony tv 55 inch kopen

Deze persoon heeft al besloten welke televisie degene wil en zoekt de aanbieder waar hij de aankoop kan doen. Een commerciële intentie dus.

Met deze inzichten kun je een effectieve structuur in je Google Ads-account aanbrengen. Op deze manier besteed je het beschikbare budget zo efficiënt mogelijk aan zoektermen die waarschijnlijk het meeste rendement opleveren. Dit maakt de fase van bijsturen en optimaliseren eenvoudiger.

Nieuwe zoekwoorden analyseren doe je zo

Nieuwe relevante zoektermen ontdekken:

Het begrijpen van het belang van zoekwoordenonderzoek is cruciaal voor het succes van jouw organisatie. Om je te helpen bij het ontdekken van nieuwe zoekwoorden, zijn hier enkele unieke benaderingen die je kunt toepassen.

Denk out-of-the-box

In plaats van te vertrouwen op geavanceerde software, beginnen we eenvoudig met leeg Excel document. Stel je voor dat je een online winkel hebt die supplementen verkoopt. Vraag jezelf af: “Welke onderwerpen zoeken mensen wanneer ze op zoek zijn naar producten die ik verkoop?”.

Enkele voorbeelden van dergelijke onderwerpen kunnen zijn:

Denk hierbij ook aan bekende synoniemen waar je op gevonden wilt worden. Deze onderwerpen zijn nog geen zoektermen.

We zullen ze later verder uitdiepen om de geschikte zoektermen te identificeren. In de volgende stappen zullen we de lijst uitbreiden met mogelijke zoektermen en onderwerpen.

Bestudeer je concurrenten

Bekijk welke zoektermen je competitie succes opleveren. Je competitie vormen een uitstekend startpunt om je lijst met zoektermen uit te breiden. Probeer bijvoorbeeld ‘supplementen’ in Google in te voeren.

Door je competitie te onderzoeken, kun je ontdekken hoe ze voor een bepaald zoekwoord optimaliseren en hoe vaak een bepaald woord wordt genoemd. Dit helpt je bij het vinden van zoekwoorden die passen bij jouw branche.

concurrenten

Bij het verkennen van belangrijke onderwerpen, kun je al enkele zoektermen opmerken op de zoekresultatenpagina. Als je de websites van je competitie bezoekt, zijn er verschillende locaties waar je zoekwoorden vinden kunt.

 1. Hoofdmenu


Het hoofdmenu bevat meestal de belangrijkste landingspagina’s. Bedrijven die goed scoren op Google hebben hun pagina’s vaak vernoemd naar populaire zoektermen, omdat ze hun onderzoek hebben gedaan.

2. Footer

Soms kunnen bedrijven bepaalde pagina’s niet in het menu opnemen, maar ze hebben wel voldoende externe links nodig om goed te scoren. Deze pagina’s worden vaak in de voettekst van de website geplaatst.

footer

3. TF-IDF-analyse

Een TF-IDF-tool toont welke zoekwoorden op een bepaalde pagina worden gebruikt. In het geval van de gratis TF-IDF-tool van SEObility, voer je een zoekwoord in en analyseert de tool de eerste pagina van Google voor die term op basis van zoekwoordgebruik.

Vervolgens laat de tool zien hoe vaak concurrenten bepaalde zoektermen gebruiken. Tijdens deze fase van je zoekwoordonderzoek hoef je alleen maar te letten op nieuwe ideeën voor zoekopdrachten die op de horizontale as worden weergegeven.

Gerelateerde zoektermen

Een andere methode om nieuwe zoekwoordideeën te verkrijgen, is door bij Google naar de zoekwoord suggesties te kijken. Om deze te vinden, ga je naar Google en typ je het beste zoekwoord waarvoor je suggesties wilt hebben.

gerelateerde zoekopdrachten

Om dergelijke zoekwoorden te ontdekken, scroll je helemaal naar beneden op de pagina met zoekresultaten.

Deze termen zijn te vinden onder de kop: “Zoekopdrachten gerelateerd aan …”. Als je een interessante zoekopdracht ziet, klik er dan op om gerelateerde termen te bekijken die verband houden met deze specifieke term. In de onderstaand afbeelding zie je bijvoorbeeld de voorgestelde zoekwoorden voor ‘vitamines’.

gerelateerd
Zoekwoorden gerelateerd aan vitamines

Extra suggesties van Google en YouTube

Deze strategie is vergelijkbaar met het bekijken van gerelateerde zoekopdrachten, maar met suggesties zie je alle termen waarin de exacte zoekopdracht letterlijk voorkomt.

Ga terug naar Google en typ “supplementen” in. Onmiddellijk verschijnen er verschillende suggesties voor meer specifieke subonderwerpen gerelateerd aan “supplementen”.

extra suggesties

Long tail keywords ontdekken

Als je verder wilt gaan met het vinden van meer long tail zoektermen, kun je beginnen met het toevoegen van een letter uit het alfabet of een extra woord aan je zoekopdracht.

Hierdoor krijg je meer gerichte suggesties.

Aanvullende suggesties

Het kan handig zijn om zelf het zoekproces te doorlopen om een idee te krijgen van de long tail zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw sector.

Als Google Suggesties niet genoeg informatie biedt over je long tail zoekvraag, kun je overwegen hetzelfde proces op YouTube te herhalen. YouTube kan vooral nuttig zijn voor het vinden van zoekwoorden gericht op informatieve inhoud, zoals blogs en video’s.

Online forums verkennen

Een andere manier om inzicht te krijgen in de vragen van je doelgroep is door populaire forums te bezoeken die gerelateerd zijn aan jouw onderwerp.

Zoek naar je zoekwoord in combinatie met “forum” om relevante discussies te vinden.

Deze forums kunnen je helpen om te ontdekken welke vragen je doelgroep stelt en welke zoekwoorden hieraan gerelateerd zijn.

Google Search Console

Google Search Console benutten Vergeet niet om je bestaande succesvolle zoekwoorden te bekijken, naast het zoeken naar nieuwe zoekwoordideeën, zowel short tail zoektermen als long tail zoektermen.

Hiervoor kun je Google Search Console gebruiken. Ga naar search.google.com en selecteer de juiste property.

search console

Properties Google Search Console

In het prestatierapport zie je de termen waarop jouw website momenteel al zichtbaar is. Open dit rapport door aan de linkerkant op ‘Prestaties’ te klikken of door het rapport te openen vanaf het startscherm.

prestaties

Google Search Console-rapportage

Hier kun je bijvoorbeeld zoeken naar goed presterende zoektermen op basis van het aantal klikken.

Dit geeft je inzicht in welke termen momenteel de meeste bezoekers naar jouw website leiden. Sorteer op vertoningen om zoektermen te zien waarvoor je veel wordt weergegeven, maar die mogelijk niet veel klikken opleveren.

Klikken zoektermen Google Search Console

Deze gegevens zijn zeer waardevol, omdat Google jouw site al relevant acht voor deze termen, maar je wellicht nog niet de juiste content hebt om in de top 3 te eindigen.

resultaten

Je kunt dit proces herhalen voor goed presterende pagina’s met veel klikken en vertoningen. Hoewel we hier niet specifiek op ingaan, kunnen deze gegevens worden gebruikt om de inhoud van artikelen verder te verbeteren en te optimaliseren.

URL

Ahrefs

Ahrefs is een krachtige tool die we dagelijks gebruiken om verschillende inzichten te verkrijgen voor zoekwoordonderzoek. We zullen later in dit artikel de ‘Keywords explorer’-functie in Ahrefs behandelen, maar we willen nu eerst twee andere functies van Ahrefs laten zien.

ahrefs

Begin met het invoeren van de URL van een goed presterende concurrent in Ahrefs. Let hierbij goed op of de concurrent de website op de www. of de non-www.-variant heeft draaien en voer dit in het zoekveld van Ahrefs in.

Ahrefs zoekopdracht

Begin met het invoeren van de URL van een concurrerende website die momenteel goede resultaten behaalt. Let op of de concurrent de website op de www. of de non-www.-variant heeft draaien en voer dit in het zoekveld van Ahrefs in.

Organische zoektermen in Ahrefs

Onder ‘Organische zoektermen’ zie je de termen waarvoor de concurrent momenteel veel verkeer ontvangt. Dit lijkt op wat je eerder voor je eigen website hebt gevonden via Search Console, maar nu voor de concurrentie.

Bij ‘Top-pagina’s’ ontdek je welke pagina’s van de concurrent het meeste verkeer vanuit Google genereren.

Let op: Ahrefs is een tool met veel gegevens, maar deze gegevens zijn gebaseerd op schattingen.

Het aantal bezoekers komt mogelijk niet exact overeen met de werkelijkheid, maar geeft wel een goede indicatie van de belangrijkste pagina’s en zoektermen.

Content Gap Ahrefs

De ‘Content Gap’-functie in Ahrefs laat zien waar je concurrenten wel scoren, maar jij nog niet.

Gebruik deze functie door de URL’s van een of meer concurrenten in te voeren en Ahrefs jouw eigen website te laten weten.

Nu je verschillende methoden hebt gebruikt om zoekwoorden en onderwerpen te verzamelen, is het tijd om deze te analyseren en te optimaliseren.

Hierbij kijk je naar relevante zoekwoorden, externe links, zoekwoordfrequentie en zoekvolume voor bepaalde termen. Dit helpt je te bepalen welke termen of desbetreffende zoekwoord je wilt targetten om hoger in de rankings te komen.

Bij het analyseren en optimaliseren van zoekwoorden, let op het volgende:

 1. Hoog zoekvolume: Kies zoekwoorden met een hoog zoekvolume, omdat deze populairder zijn en meer verkeer naar je website kunnen trekken.

 2. Titel-tag: Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden opneemt in de titel-tag van je webpagina’s, omdat dit helpt bij het verbeteren van je zichtbaarheid in de rankings.

 3. Zoekresultaten: Analyseer de zoekresultaten voor de gekozen zoekwoorden en bekijk welke websites op de eerste pagina van Google verschijnen. Dit geeft je inzicht in de concurrentie en helpt je om je contentstrategie daarop aan te passen.

 4. Trends: Houd rekening met populaire termen, trends en specifieke behoeften in je branche en pas je zoekwoordenonderzoek hierop aan.

  Zo kun je beter inspelen op de behoeften en interesses van je doelgroep.


Pas na het analyseren en optimaliseren van je zoekwoorden je contentstrategie aan en optimaliseer je website voor deze termen. Dit kan het creëren van nieuwe content, het bijwerken van bestaande content en het verbeteren van de technische SEO van je website omvatten.

Door grondig zoekwoordenonderzoek uit te voeren en je website te optimaliseren voor de meest relevante en populaire termen, vergroot je de kans op een hogere ranking in de zoekresultaten en een grotere zichtbaarheid voor je doelgroep.

Wat kunnen we vervolgens met een zoekwoorden analyse?

Na het uitvoeren van een grondige zoekwoorden analyse, kun je de verzamelde gegevens gebruiken om je contentstrategie te optimaliseren.

Dit omvat het creëren van relevante en waardevolle content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep, het optimaliseren van bestaande content met de geïdentificeerde zoekwoorden en het verbeteren van de structuur en navigatie van je website.

Daarnaast kun je zoekwoorden gebruiken om je online advertentiecampagnes, zoals Google Ads, effectiever te maken en je bereik te vergroten.

Tips en tricks om goede zoekwoorden te vinden

 1. Maak gebruik van verschillende tools, zoals Google Keyword Planner, Long Tail Pro en Surfer SEO, om een uitgebreid overzicht van mogelijke zoekwoorden te krijgen.

 2. Denk na over synoniemen en gerelateerde termen die je doelgroep mogelijk gebruikt bij het zoeken naar informatie over je product of dienst.

 3. Analyseer de zoekwoorden waarop je concurrenten scoren en identificeer kansen om je content te verbeteren of nieuwe onderwerpen aan te snijden.

 4. Let op long-tail zoekwoorden, die specifieker en vaak minder concurrerend zijn, waardoor je beter kunt scoren in de zoekresultaten.

 5. Houd rekening met zoekintentie en zorg ervoor dat je zoekwoorden selecteert die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep.

Hoe bepaal ik welke zoekwoorden ik ga gebruiken?

Bij het kiezen van zoekwoorden is het belangrijk om rekening te houden met de intentie en de fase van de customer journey waarin je doelgroep zich bevindt:

Hoog in de funnel (informationeel):

In deze fase zoeken mensen naar informatie om hun probleem te begrijpen en mogelijke oplossingen te verkennen. Gebruik zoekwoorden die gericht zijn op het beantwoorden van vragen en het bieden van waardevolle inzichten, zoals “Hoe werkt [product]?” of “Wat zijn de voordelen van [dienst]?”.

Midden in de funnel (commercieel):

In deze fase overwegen mensen verschillende producten of diensten om hun probleem op te lossen. Gebruik zoekwoorden die gericht zijn op het vergelijken van opties en het benadrukken van de unieke waarde van jouw aanbod, zoals “[Product A] vs. [Product B]” of “Beste [dienst] voor [specifieke behoefte]”.

Laag in de funnel (transactioneel):

In deze fase zijn mensen klaar om een aankoopbeslissing te nemen. Gebruik zoekwoorden die gericht zijn op het stimuleren van conversies en het vergemakkelijken van aankopen, zoals “Koop [product]” of “[Dienst] korting”.

Enkele voorbeelden van zoekwoorden voor de verschillende fasen van de funnel kunnen zijn:

Informationeel

“Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen?” of “Wat zijn de voordelen van yoga?”

Commerciaal

“Nike hardloopschoenen vs. Adidas hardloopschoenen” of “Beste yogamat voor beginners”

Transactioneel

·  “Koop Nike hardloopschoenen online” of “Yogamat korting”

Door rekening te houden met de intentie achter de zoekwoorden en de fase van de customer journey, kun je gerichte content creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en hen helpt bij het nemen van weloverwogen aankoopbeslissingen.